1956 egy új generáció szemével

A február 23-24-én zajló előadás-sorozaton számos érdekes megközelítésből lehettünk szem- és fültanúi az 1956-os események feldolgozásának, a Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar Praetor Szakkollégiumának szervezésében megrendezésre kerülő konferencián.

A kétnapos konferencia első napján egy plenáris ülésen vehetett részt az érdeklődő közönség, amelynek keretében több elismert szakember tartott előadást kutatási területét párhuzamba vonva az ’56-os eseményekkel. Az ülést Dr. Bartha Elek rektor helyettes nyitotta meg, majd őt követően Dr. Püski Levente egyetemi docens, Dr. Duffek Mihály a Zeneművészeti Kar dékánja, Claudia Walpuski, a budapesti Német Nagykövetség sajtó-referatúrájának vezetője (sajtóattasé), Dr. Szűcs Lászlóné Dr. Siska Katalin egyetemi docens, a Praetor Szakkollégium első tanára és a konferencia főszervezője, Dr. Földváryné Kiss Réka történész és néprajzkutató, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnöke, Dr. Váradi Natália, a Beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Történelem és Társadalomtudományi Tanszékének docense, Uri Dénes Mihály PhD hallgató és a Hatvani István Szakkollégium Szakkollégiumi Hallgatói Önkormányzat elnöke, és végül Dr. Falusi Bernadett jogász tartott érdekes és figyelemfelkeltő előadást. A nap folytatásaként a Zeneművészeti Kar Gulyás György Szakkollégistái ejtették extázisba a hallgatóságot, cselló trió, zongorajáték és dobszóló kíséretében, amelyet Jávor András rektor helyettes nyitott meg a kamarateremben.

A második napon a főszerep egyértelműen a diákoké volt. Ami pedig még színesebbé tette a felvonultatott előadásokat, hogy nem csak egyetemi hallgatók, hanem középiskolai tanulók is indultak a konferencián a „legjobb előadó” címért, melyet Molnár Lilla a DE Állam- és Jogtudományi Kar negyedéves jogász hallgatója vehetett át, aki nem csak résztvevőként, hanem szervezőként is tevékenykedett a konferencián a Praetor Szakkollégium elnökségének tagjaként.

Az eredményhirdetést követően, és a konferencia zárásaként egy jó hangulatú és már feszültség- és tehermentes bőséges ebéd következett, ahol az előadók, a szervezők, valamint a hallgatóság is részt vehetett. A konferenciáért köszönettel tartozunk az 1956-os Emlékbizottságnak, a szervezőknek és a résztvevőknek egyaránt. (A programot az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára létrehozott Emlékbizottság támogatja.)

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s